Start van hoofdcontent

video

nl

Ophef om nieuwe prostitutiewet: 'Je schopt alle sekswerkers onderuit'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 mei 2016, 19.36 uur

Klanten die prostituees bezoeken die gedwongen hun werk verrichten, zijn voortaan strafbaar. Tenminste, dat staat in een wet die op het punt staat om te worden aangenomen in Den Haag. Sekswerkers zelf zijn faliekant tegen.

De ChristenUnie, SP en de PvdA zijn de geestelijke vaders van de wet die klanten strafbaar stelt als achteraf blijkt dat ze een redelijk vermoeden van mensenhandel hadden kunnen hebben. 'Als de prostituee angstig is en onder de blauwe plekken zit, dan is dat een aanwijzing dat er iets aan de hand is', zo reageert Dennis Boutkan (PvdA) op de vraag hoe je mensenhandel kan herkennen.

De belangenorganisatie voor sekswerkers zien de wet echter helemaal niet zitten. 'Je schopt alle sekswerkers onderuit', zegt Yvette Lurs van de organisatie. 'We merken dat goede klanten bang worden. Mensen die het wat uitmaakt of ze zich aan de wet houden worden huiverig en blijven weg. Wil je sekswerkers echt helpen? Dan moet je decriminaliseren.'

De bond voor sekswerkers heeft nog een week om daarvan GroenLinks te overtuigen. De partij neigt er namelijk naar voor te stemmen waarmee de wet werkelijkheid zal worden.