Stad

Klacht tegen rechter die dossier Holleeder offline liet halen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 20 mei 2016, 09.05 uur · Foto: Flickr / Brian Turner

Whatsapp

Sebastiaan Beens uit Utrecht die van de rechter links over getuigenissen van topcrimineel Willem Holleeder en zijn zussen Sonja en Astrid van zijn website moest halen, heeft een klacht ingediend tegen de rechter die dit besloot.

Volgens hem blijkt dat de rechter in Arnhem vooringenomen was. Beens concludeert dit uit een geluidsopname die hij zonder dat iemand het wist, heeft gemaakt van een gesprek tussen de rechter en zijn griffier.

Lees ook: Hoger beroep om links naar Holleeder-dossiers

De klacht is direct bij de Hoge Raad neergelegd, omdat Beens geen vertrouwen heeft in een behandeling van de klacht door de rechtbank. 'De opname maakt mijn cliënt duidelijk dat de uitkomst van de zaak al met de griffier was besproken vóór de behandeling van de zaak', zegt de advocaat van Beens, Sébas Diekstra. 'Er was al een veroordelend concept-vonnis gemaakt voor het einde van de zitting, blijkt uit de opname.'

Lees ook: Verklaringen Holleeder weer online

Het Openbaar Ministerie had geëist dat Beens de links van de dossiers van zijn website moest halen. Volgens het OM zou de publicatie van de getuigenissen het onderzoek naar Holleeder voor zijn mogelijke betrokkenheid bij liquidaties ernstig in gevaar kunnen brengen. De rechter was het hiermee eens.

Lees ook: Dossier nog steeds online op website NPO

Een woordvoerster van de rechtbank reageert dat het aan de Hoge Raad is om de klacht te beoordelen. ,,De klacht heeft ons niet bereikt.’’

Whatsapp