112

NL
V

Bureau Beursstraat na zestien jaar dicht

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 mei 2016, 11.22 uur

Bureau Beursstraat is vanaf morgen niet meer. Het roemruchte politiebureau gaat na zestien jaar dicht en de agenten verhuizen naar de Nieuwezijds Voorburgwal, vijfhonderd meter verderop. Hoewel omwonenden niet blij zijn met de sluiting van het bureau, zien de agenten wél uit naar de verhuizing naar hun nieuwe werkplek.

In 2000 sloten de deuren van bureau Warmoesstraat en namen de agenten in de Beursstraat hun intrek. Na nog geen zes maanden bleek bureau Beursstraat toch niet zo geschikt. Het politiebureau bleek al snel te klein te zijn. In 2003 werd er daarom negen maanden lang verbouwd en vanaf 2004 ging het iets beter.

'Het is erg krap hier, vandaar dat we ook zo blij zijn dat we straks naar een nieuwe huisvesting gaan', vertelt wijkteamchef Ton van Kesteren opgetogen. 'De drukte van de voorkant en de achterkant met de arrestanten. De mensen werken hier, ze zijn letterlijk hierachter achter de computer aan het werk. Dat is gewoon heel hectisch.'

De buurtbewoners zijn minder enthousiast over de verhuizing. 'Ik vind het wel fijn als het bureau open blijft, want er gebeuren hier toch redelijk wat rare dingen in het weekend', aldus een omwonende. 'Ik baal er zeker van. Ik denk dat zij er wel deel van uit maken dat het hier nog goed gaat', aldus een ander.

'Vanuit het perspectief van de bewoners van het Wallengebied snap ik het heel erg goed, ze moeten verder lopen. Al is dat als je dat in politie Nederland bekijkt, gaat het helemaal nergens over. Zeker als je naar het buitenland kijkt, dan weten ze niet eens waar we het over hebben, als je het over vijfhonderd meter hebt. Maar voor de mensen die er wonen, die krijgen wel het gevoel van; krijgen we nog wel dezelfde politiezorg die ik altijd heb gehad.'