Start van hoofdcontent

video

nl

Krakers in opstand tegen verkoop sociale huurwoning

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 mei 2016, 19.42 uur

Onder het motto 'Amsterdam is niet te koop' houdt een groep krakers al een week een pand aan de Borgerstraat in West bezet. De woning was een sociale huurwoning, maar wordt net als veel andere woningen omgebouwd tot koopwoning.

De krakers willen dat de verkoop van sociale huurwoningen stopt, omdat ze bang zijn dat mensen met minder geld anders de stad uit worden gejaagd. Een groep van tientallen krakers ging vorige week woensdag het pand binnen. Ze zijn kwaad dat het huis aan de Borgerstraat van sociale huurwoning wordt omgebouwd tot koopwoning. Dus bezetten ze het huis nu. 

'Niet alleen voor rijke mensen'
'Er zijn zoveel mensen die deze sociale huurwoningen nodig hebben en op het moment dat die er niet zijn worden ze allemaal de stad uit verplaatst. En dat kan niet. Amsterdam is niet alleen een stad voor rijke mensen die een grachtenpand kunnen betalen. Amsterdam moet een diverse stad zijn waar iedereen zijn plek kan vinden', zegt een van de krakers.

Verboden
Hoewel kraken in Amsterdam officieel verboden is, wordt er door de politie vaak niet meteen ingegrepen. Zo ook in dit geval, tot woede van woningcorporatie Stadgenoot. 'Ja, dat kan je schandalig vinden. Ik denk dat je hiermee de macht van de mensen zelf nog laten zien en dat dit een van de weinige manieren is een druk uit te voeren op een hogere macht die zoveel meer kan dan jij', verklaart de kraakster. Aan dat het kraken simpelweg niet mag, heeft ze eigenlijk geen boodschap. 'Wat niet mag, kan nog steeds.'

Hoe lang de krakers in het pand blijven zitten is niet bekend. De politie heeft volgens hen in ieder geval aangegeven tot vrijdag niet te ontruimen.