Stad

NL
V

Airbnb brengt 575.000 gasten naar Amsterdam

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 13.14 uur

Airbnb heeft in 2015 575.000 gasten naar Amsterdam gebracht.

Twee miljoen overnachtingen 
Dat maakte de Amerikaanse verhuurwebsite zaterdag bekend. In totaal waren er in 2015 twee miljoen overnachtingen bij particulieren. 14.200 Amsterdammers deelden vorig jaar hun woning via Airbnb. Bezoekers bleven gemiddeld 3,3 nacht in een van de woningen. Ter vergelijking: Amsterdam telde in 2015 ruim 29.000 kamers en 64.000 bedden in reguliere hotels. 

Lees ook: Amsterdam krijgt er ondanks 'hotelstop' nog zeker 106 nieuwe hotels bij

Lucratief 
Elke kamer werd via Airbnb gemiddeld 28 dagen verhuurd. En dat is een lucratief voor de verhuurders, zo blijkt. Volgens Airbnb levert het verhuurders een doorsnee van 3800 euro per jaar op. Maar het werkelijke gemiddelde ligt bijna twee maal zo hoog. Er is namelijk door Airbnb 5,5 miljoen euro aan belasting afgedragen, dat is de 5 procent toeristenbelasting. De volledige omzet zou dus uitkomen op 110 miljoen euro, exacte omzetcijfers zijn niet vrijgegeven. Deel je dat door het aantal actieve verhuurders in de stad, 14.200, dan kom je op ruim 7700 euro uit.

86 procent van de verhuurders woont zelf ook in de woning die zij via Airbnb aanbieden. Dat betekent dat 14 procent niet in de woning woont die ze zelf aanbieden en dat zou kunnen duiden op illegale verhuur. 'Dat is een behoorlijk getal. Een op de zeven mensen die blijkbaar niet hun eigen huis verhuurt. Daar kunnen nog wat shortstay-appartementen zitten. Maar het lijkt me sterk dat dat die volledige 14 procent is. Als Airbnb mij die adressen wil geven, kunnen wij ze even naast onze data leggen en dan weten we wat illegaal verhuurt wordt', zegt wethouder Laurens Ivens. Maar de gemeente krijgt die adressen niet. 

Verder blijkt uit de cijfers van de verhuurwebsite dat bijna een derde van de Airbnb-gasten in Amsterdam zegt dat ze zonder Airbnb niet naar de stad waren gekomen en 78 procent zegt dat ze eerder terug zullen komen.

Lees ook: GroenLinks wil af van Airbnb als huizenprijzen erdoor stijgen

GroenLinks wil verbod
In Berlijn is begin deze maand een verbod gekomen op woningen die alleen worden aangeboden voor particulier verhuur. Ook in Amsterdam is de discussie in alle hevigheid losgebarsten. Volgens een rapport van ING de huizenprijzen door Airbnb worden opgedreven in een toch al overspannen woningmarkt. GroenLinks zei in een reactie op het rapport van ING zelfs helemaal af te willen van vakantieverhuur. Ook de PvdA maakt zicht zorgen.

Lees ook: 'Verhuurders Airbnb kunnen ton extra hypotheek dragen'

De gemeente is momenteel bezig met een onderzoek naar het prijsopdrijvend effect op de woningmarkt door Airbnb. Er wordt ook onderzocht of er een meldplicht voor verhuurders kan worden ingevoerd.