Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Bergbeklimmer uit Amsterdam vermist in Himalaya

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 29 mei 2016, 18.12 uur · Foto: Facebook / Christiaan Wilson

In de Himalaya wordt een zoek- en reddingsoperatie ondernomen voor een vermiste bergbeklimmer uit Amsterdam.

De 35-jarige Christiaan Wilson had midden deze maand voor het laatst contact met de buitenwereld, sindsdien ontbreekt elk spoor.

Zoekactie
De Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) maakt zich zorgen en heeft opdracht gegeven voor de zoekactie. Als het weer het toelaat zal met helikopters worden gezocht, zegt NKBV-directeur Robin Baks.

Wilson had de beklimming van de Dhaulagiri (8000 meter) afgebroken. Hij was teruggekeerd naar het basiskamp en zou vandaar richting de bewoonde wereld gaan. Bij de volgende halte, de Italian Lodge, is hij niet gezien. Ook is hij afgelopen woensdag niet zoals gepland met het vliegtuig in ons land teruggekeerd. Zijn familie sloeg daarna alarm.

Gletsjer
Tussen het basiskamp en de Italian Lodge (een berghut) ligt een gletsjer van ongeveer 3 kilometer lang. Deze is echter niet besneeuwd en zou voor een ervaren klimmer als Wilson geen probleem moeten vormen, aldus Baks. Wilson is verzekerd via de NKBV, waarbij ook repatriëring is inbegrepen.

Ruim een week geleden overleed de Nederlandse bergbeklimmer Eric Arnold (ook 35) op de Mount Everest in Nepal. Hij bezweek aan hoogteziekte, een acuut gebrek aan zuurstof in de ijle berglucht, kort na het bereiken van de top van de hoogste berg ter wereld.