Stad

NL
V

Airbnb gaat meer gegevens met gemeente delen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 12.59 uur

Airbnb zal in de toekomst meer gegevens van klanten en verhuurders gaan delen met de gemeente Amsterdam.

Lees meer: Airbnb brengt 575.000 gasten naar Amsterdam

Dat zegt Patrick Robinson, de baas van de Europese beleidstak van het Amerikaanse miljardenbedrijf. Hij gaf AT5 als eerste Nederlandse zender een uitgebreid televisie-interview.

'Airbnb nog klein in Amsterdam'
Het Amerikaanse Airbnb, dat al tachtig miljoen reizigers aan een kamer hielp bij andere mensen thuis, heeft zijn Europese hoofdkantoor in Londen. Ook het beleid voor Amsterdam wordt hier uitgedokterd. Zelf noemt Robinson Airbnb in de stad nog relatief klein: 'Wat we doen is het spreiden van mensen naar buitenwijken. Zestig procent van de mensen die Airbnb gebruikten in Amsterdam verbleef buiten het centrum.'

Lees ook: GroenLinks wil af van Airbnb als huizenprijzen erdoor stijgen

'Gemeente is nu tevreden'
In heel Europa heeft Airbnb impact. Dit weekend kwam het bedrijf met cijfers. Het stelt dat 575 duizend mensen naar de stad kwamen via de website. Dat leverde in totaal 380 miljoen euro op, zegt Airbnb. Amsterdam sloot als eerste stad in de wereld een overeenkomst met Airbnb en inde vorig jaar 5,5 miljoen euro toeristenbelasting.

Omdat Airbnb lang niet alle gegevens deelt, is het bijvoorbeeld moeilijk te controleren of mensen zich aan de maximale termijn van zestig dagen verhuur houden. 'Als de gemeente naar ons toe komt en een wettig verzoek indient zullen we dat honoreren. De gemeente is nu nog tevreden met de afspraken die we hebben gemaakt. We weten dat we de komende maanden hierover gaan discussiëren', zegt Robinson.

Lees ook: 'Verhuurders Airbnb kunnen ton extra hypotheek dragen'

'We moeten opener zijn'
Er zijn ook pandjesbazen die Airbnb misbruiken en vele duizenden euro's verdienen. Dat is illegaal, maar weer moeilijk te controleren. Robinson erkent dat Airbnb opener moet zijn. 'Ik kan u beloven dat we een overeenkomst zullen sluiten die de wensen van de gemeente bevredigt. En de wensen van onze gemeenschap die logische regels wil, waarmee ze wat extra geld kunnen verdienen.'