Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdam zoekt locatie voor gereguleerde wietteelt

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 juni 2016, 21.22 uur

De gemeente gaat op verzoek van D66, GroenLinks en SP actief meehelpen met het zoeken van een locatie voor gereguleerde wietteelt.

Lees ook: 'Wiet kweken is niet prima, want het is gewoon rommel'

De teelt, veelal bij mensen in huis, is nu een broeinest voor criminaliteit. Volgens de onderzoekers zijn mensenrechten belangrijker dan je houden aan drugsverdragen, die drugs verbieden. Mensen beschermen tegen de criminaliteit en de gezondheidsrisico's die bij illegale wiethandel komen kijken, gaat volgens hen voor. 

'Nu is het niet meer de vraag of Nederland wietteelt gaat reguleren, maar wanneer. Amsterdam gaat vaart zetten achter het experiment. Amsterdam als hoofdstad, en als stad met de meeste coffeeshops ter wereld, blijft zo de kartrekker bij het mogelijk maken van gereguleerde wietteelt', zegt D66-fractievoorzitter Jan Paternotte.

Lees ook: GroenLinks en D66: 'Laat gemeente snel zelf wiet kweken'

De Cannabis Social Club gaat dit experiment met gereguleerde wietteelt uitvoeren. Wel is er nog een locatie nodig om toestemming te krijgen van de minister, via een zogenoemde opiumontheffing. Met de opiumontheffing is het experiment volledig legaal, maar toch aarzelen vastgoedpartijen om met de Cannabis Social Club in zee te gaan. D66 heeft samen met GroenLinks en SP de burgemeester opgeroepen vaart te zetten achter het experiment en de Cannabis Social Club actief te helpen bij het vinden van een locatie.