Stad

NL
V

Kijk terug: volledig interview met topman Airbnb in Londen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 12.45 uur

Ruim een half miljoen mensen kwamen afgelopen jaar naar Amsterdam via Airbnb. Het bedrijf zegt een unieke ervaring aan te bieden omdat je bij mensen thuis slaapt. Het is razendpopulair en het levert de stad veel op.

Maar er zijn ook critici. Die zeggen dat de stad overvol raakt, dat Airbnb de huizenprijzen opdrijft en dat Amsterdam onleefbaarder wordt. Maar wat vindt Airbnb zelf van die kritiek? AT5 ging naar Londen, naar het hoofdkantoor van Airbnb in Europa. We hadden hier een uitgebreid gesprek met Patrick Robinson, hoofd overheidsbeleid van Airbnb in Europa. Kort gezegd: hij onderhoudt de contacten met autoriteiten namens Airbnb in heel Europa.

Lees ook: Airbnb gaat meer gegevens met gemeente delen

Onlangs deed het bedrijf iets dat ze niet vaak doen. Ze gaven cijfers vrij over huurders en verhuurders in Amsterdam. 'We hadden vorig jaar 575.000 Airbnb-toeristen in Amsterdam. Dat is flink, maar in verhouding tot het totale aantal toeristen vertegenwoordigen wij maar een klein deel', zegt Robinson in ons interview. Volgens Robinson spreidt het bedrijf het toerisme juist naar gebieden buiten het centrum.

Lees ook: Hogere boetes en voor straf verhuren als sociale woning: Partijen willen harder optreden tegen Airbnb

Kijk hierboven het volledige interview dat we in Londen hadden. Met onder meer een reactie op kritiek vanuit de Amsterdamse politiek.