Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Van der Laan ziet wel wat in vakantieverhuur sociale huurwoningen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 13.14 uur

Burgemeester Eberhard van der Laan gooide gisteravond de knuppel in het hoenderhok. Tijdens een praatprogramma kwam vakantieverhuur in de stad ter sprake. 'Het zou niet gek zijn sociale huurders ook te laten profiteren van Airbnb. Heel gereguleerd, waardoor het handhaafbaar is'.

Het Parool was aanwezig bij de bijeenkomst in de Openbare Bibliotheek waar Van der Laan vragen kreeg over verhuur van woningen aan toeristen. Huiseigenaren en huurders in de vrije sector mogen onder strikte hun huis verhuren via bijvoorbeeld Airbnb, sociale huurders worden echter uit hun huis gezet als ze betrapt worden. 

Lees ook: Airbnb gaat meer gegevens met gemeente delen

Een verbod waarvan Van der Laan verwacht dat het 'ter discussie komt te staan'. Het idee is verder nog niet concreet, voegde hij er wel aan toe. Huizenverhuursite Airbnb heeft afgelopen jaar een 'duizelingwekkende' groei laten zien in de stad. In januari van dit jaar werden 475% meer overnachtingen geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit meldde het FD dinsdagavond.

De gemeente is momenteel in onderhandeling met de huizenverhuurder over het delen van data. Het stadsbestuur wil Airbnb niet verbieden maar wil wel illegale hotels in de stad hard aanpakken. 

Lees ook: Gemeente heeft hulp Airbnb hard nodig bij handhaving tegen illegale hotels