Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

[Kaart] Op deze 91 plekken krijgt Amsterdam er (mogelijk) hotels bij

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 13.08 uur

De gemeente zet de rem op de groei van het aantal hotels in de stad. Toch zullen er komende jaren, als gevolg van besluiten uit het verleden, mogelijk nog flink wat hotels bij komen.

Dit blijkt uit cijfers van de gemeentelijke hotelmonitor. Op de lijst, die begin juni van dit jaar voor het laatst is bijgewerkt, staan 91 locaties voor (nieuwe) hotels. In maart was er nog sprake van 106 hotels.

Ideeën
Van de 91 locaties vallen er twintig onder de noemer 'idee'. Dit betekent dat er wel een plan is ingediend, maar dat de gemeente nog niet heeft besloten of aan het idee wordt meegewerkt. Op onderstaande kaart zijn deze twintig locaties in het rood aangegeven. 

De 71 overige project bevinden zich in een verder gevorderd stadium. Dit kan betekenen dat het gaat om hotels die al worden gebouwd, uitgebreid, of dat de gemeente al bepaalde toezeggingen heeft gedaan voor een ingediend plan. Deze projecten zijn op onderstaande kaart groen gemarkeerd.

 

Lees ook: Meer macht voor stadsdelen over komst nieuwe hotels

Groeiende vraag
In 2014 zorgden 6,7 miljoen Amsterdamse hotelgasten voor in totaal 12,5 miljoen overnachtingen. Vorig jaar telde Amsterdam ruim 29.000 hotelkamers. In 2016 neemt het aantal hotelkamers met ruim 2100 toe. Tot 2022 wordt zelfs rekening gehouden met een groei van ruim 6500 kamers. 

Die extra kamers zijn nodig om aan de alsmaar groeiende vraag naar overnachtingen te blijven voldoen. 'De precieze groei is onbekend, maar een reële verwachting lijkt rond de 4% tot 6% per jaar te liggen', stelt de gemeente. Niettemin wil de stad de groei van het aantal hotels afremmen.

Amsterdam gaat een 'nee, tenzij'-beleid voeren. Hotels die wél gebouwd worden moeten daardoor aan steeds strengere kwaliteitseisen voldoen.