Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Coffeeshops in buurt van scholen willen weer langer open

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 14 juni 2016, 19.37 uur

Veertien coffeeshops die te dicht bij een school zitten eisen via de rechter hun oude openingstijden terug. Sinds 2014 mogen de shops alleen nog maar 's avonds open vanwege de schoolgaande jongeren. Maar uit onderzoek blijkt dat het drugsgebruik er niet minder op wordt. De shophouders hopen dan ook dat de burgemeester wordt teruggefloten door de rechter.

Yellow Mellow is één van de gedupeerde coffeeshops die alleen nog 's avonds open is en binnenkort waarschijnlijk echt dicht moet. Eigenaar Sjon kocht de zaak, toen het Luzac College (dat in de buurt zat) verhuisde, maar er bleek ook nog een kappersacademie om de hoek te zitten. Toch is dat volgens Sjon niet echt een onderwijsinstelling.

'Geen school'
'Ik vind het in zoverre geen school, omdat er geen theorie wordt uitgevoerd. Er wordt niet op oefenpoppen geknipt. De hele dag door komen er alleen maar betalende klanten en die zullen te allen tijde door een stagiaire geholpen worden.' Volgens Sjon zijn de inkomsten met 65 procent gedaald. 'Ik had acht jongens in dienst. Ze hadden allemaal kinderen en moeten allemaal huur betalen. Ik heb nu nog maar vier jongens in dienst.'

'Twee maten'
Afgelopen jaren zijn al veel coffeeshops, binnen 250 meter van scholen, op last van de burgemeester gesloten. Sommige shops worden echter met rust gelaten, zegt hun advocaat Maurice Veldman. 'Hij meet met verschillende maten, bijna letterlijk. Er zijn scholen met coffeeshops eromheen, die worden met rust gelaten met als argument dat ze er tijdelijk zitten. Er zijn ook coffeeshops die wel in de 250 meter liggen, maar helemaal in geen velden of wegen te zien zijn door scholieren.'

Ontmoedigen
De burgemeester kan de zaak uiteindelijk misschien winnen omdat hij jongeren op z'n minst wil proberen te beschermen tegen drugs. 'De burgemeester heeft op zitting gezegd dat het niet gaat om het gebruik te beperken, maar wel om het te ontmoedigen. Dat helpt volgens de burgemeester door de coffeeshops uit het zicht te halen van scholen', aldus persrechter Annelieke Bongers.

De bestuursrechter doet over zes weken uitspraak in de zaak rondom de scholen en hun openingstijden. Ook definitieve sluiting van de shops hangt nog boven het hoofd van de veertien shops, daarover beslist binnenkort de Hoge Raad.