Start van hoofdcontent

Stad

nl

Minister voelt niets voor ander wietbeleid

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 juni 2016, 09.39 uur · Foto: Martin Damen

Justitieminister Ard van der Steur ziet het niet zitten om wietteelt en -handel legaal te maken, hoewel zo'n stap volgens wetenschappers beter zou stroken met de mensenrechten.

Experts van de Radbouduniversiteit Nijmegen kwamen vorige maand met de visie dat legalisering beter zou zijn voor de mensenrechten. Want daardoor zou er minder criminaliteit en minder slechte wiet zijn, en dus meer veiligheid.

Lees ook: GroenLinks en D66: 'Laat gemeente snel zelf wiet kweken'

Mensenrechten wegen volgens die wetenschappers zwaarder dan verdragen die teelt en handel tegenhouden. Volgens Van der Steur is legalisering om deze reden echter zo goed als onhaalbaar, blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer.

Lees ook: 'Wiet kweken is niet prima, want het is gewoon rommel'

Er moet volgens hem aan allerlei voorwaarden worden voldaan wil dit realiteit worden, en dat gaat vast niet lukken. Zo moet worden bewezen dat legalisering risico's vermindert en dat wordt volgens de minister een lastige zaak.

Burgemeester Van der Laan liet begin juni op verzoek van de D66, GroenLinks en SP in de raad weten op zoek te gaan naar een locatie voor gereguleerde wietteelt. 

Lees ook: Amsterdam zoekt locatie voor gereguleerde wietteelt