Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Partij van de Ouderen woedend over bekogeling GVB-bus: 'daders keihard aanpakken'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 juni 2016, 13.50 uur · Foto: Dumpert

De Amsterdamse fractie van Partij van de Ouderen wil dat de bekogelaars van een GVB-bus keihard worden aangepakt. De partij schrijft met woede te hebben kennis genomen van de video waarop een groepje van zo'n tien kinderen een GVB-bus bekogelt.

Lees ook: Groep kinderen bekogelt GVB-bus met eieren in Nieuw-West

'Als je beseft dat trams, bussen en metro's van de GVB het afgelopen jaar maar liefst 49 keer met tal van voorwerpen zijn bekogeld, dan passen hierbij keiharde maatregelen, zeker ook omdat vakbond CNV stelt dat buschauffeurs het gooien met stenen als bizar soort van vandalisme zien', aldus duo-raadslid Reenze van Brug.

Lees ook: GVB dit jaar 49 keer bekogeld

De partij wil van het stadsbestuur weten of het mogelijk is om vanuit de gemeente bestuurlijke boetes op te leggen aan de daders. Ook wil de partij weten of ouders van minderjarige kinderen die vaker over de scheef gaan gekort kunnen worden op hun bijstandsuitkering. 'Jong tuig mag niet wegkomen met een taakstrafje en een waarschuwing', zo stelt de partij.

'Het gedrag van een groepje jongeren dat zichzelf @straathyenas noemt en op Instagram een 'official terror' account heeft waarop het hun sloopdaden laat zien is onaanvaardbaar. Het is dan ook stuitend te horen dat stadsdeelvoorzitter Achmed Baádoud op Twitter stelt dat het "deze snuiters samen met de school gaat aanspreken". Bij dit gedrag, waarmee GVB-personeel en reizigers in gevaar worden gebracht, passen onorthodoxe maatregelen.'

Wij gaan deze snuiters samen met de school spreken!Groep kinderen bekogelt GVB-bus met eieren in Nieuw-West https://t.co/v6NxCvZ5gX via @AT5

— Achmed Baâdoud (@AchmedBaadoud) June 16, 2016