Start van hoofdcontent

112

NL
V

Sander Janssen en Robert Malewicz nieuwe advocaten Holleeder

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 juni 2016, 12.26 uur · Foto: Vlinderscrime.nl

Sander Janssen en Robert Malewicz zijn de nieuwe advocaten van Willem Holleeder.

Lees ook: Holleeder heeft nog geen nieuwe advocaat

Franken
Stijn Franken legde vorige maand de verdediging van Holleeder neer. Dit deed hij na 'een dringend advies' van de deken van de Orde van Advocaten. 

Franken gaf aan dat de deken tot zijn advies kwam omdat de advocaat ook enige tijd de advocaat is geweest van de ex van Holleeder, Sandra den Hartog. De zussen van Holleeder (Sonja en Astrid) en Den Hartog hebben een klacht ingediend tegen Franken bij de Orde van Advocaten. Volgens hun advocaat Wout Morra gaat de klacht over belangenverstrengeling. Franken verdedigde Den Hartog namelijk tot het moment dat ze tegen Willem Holleeder getuigde.

Passageproces 
Sander Janssen is sinds de aanvang van het Passageproces in 2008 en Robert Malewicz sinds 2011 advocaat van Jason R., die verdacht wordt in enkele zaken waarin ook Holleeder als verdachte is aangemerkt door justitie. Robert Malewicz is daarnaast advocaat van Ali N., die in het onderzoek naar de moord op Willem Endstra volledig werd vrijgesproken. Ook in die zaak wordt Holleeder nu vervolgd.

Lees ook: Advocaat Willem Holleeder legt verdediging neer

Volgens Janssen en Malewicz levert de verdediging van Holleeder geen tegenstrijdige belangen op. 'Zeker in het licht van de totstandkoming van deze voor Holleeder en Franken ongewenste advocatenwissel is dat uiteraard een onderdeel dat nauwgezet is verkend en indringend met de betrokken cliënten is besproken', schrijven de advocaten in een verklaring.

Lees ook: OM: Holleeder plande aanslagen op zussen en Peter R. de Vries

Pro-formazitting
Janssen en Malewicz benadrukken dat het geruime tijd gaat duren voordat zij zijn ingelezen in het omvangrijke dossier. Holleeder wordt vervolgd voor zijn vermeende rol bij de criminele afrekeningen op Cor van Hout (2003), vastgoedmagnaat Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), Thomas van der Bijl (2006) en ook de moord op John Mieremet in 2005 en een poging daartoe in 2002. Vanuit zijn cel zou Holleeder nog moorden hebben gepland op zijn zussen en misdaadverslaggever Peter R. de Vries. 

Op 23 juni staat er een pro-formazitting gepland.