112

NL
V

Grote stroomstoring Zuidoost en Diemen opgelost

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 juni 2016, 15.27 uur

Grote delen van Diemen en Zuidoost zijn dinsdagavond en -nacht getroffen door een stroomstoring. Duizenden huishoudens en bedrijven zaten zonder elektriciteit. De stroomstoring duurde tot woensdagochtend 08:00 uur.

Het ging om meerdere postcodes. De storing ontstond aan het begin van dinsdagavond in een schakelstation aan de Venserweg. Een monteur van Liander kwam ter plaatse, maar ontdekte toen dat er rook uit het huisje kwam. De brandweer moest uitrukken om hulp te verlenen, en had urenlang nodig om de situatie veilig te krijgen. Er is extra politie op de been in Diemen en Zuidoost.

Het openbaar vervoer ondervond veel hinder door de storing: tram 9 stond midden op de Kruislaan stil en in- en uitchecken is niet mogelijk op de stations. Op Twitter worden veel liftopsluitingen gemeld. De brandweer was de hele avond bezig om die mensen te helpen. De bestuurscommissie in Zuidoost moest de vergadering vanavond schorsen vanwege de stroomuitval.

Wie langer dan vier uur zonder stroom zit, heeft recht op compensatie van minimaal 35 euro. Het bedrag loopt op als de storing nog eens vier uur of langer duurt. Mensen die recht op de vergoeding hebben, hoeven geen claim in te dienen; het bedrag wordt automatisch verrekend met hun energierekening.

Beelden: Inter Visual Studio / Lorenzo Derksen

UPDATE 08.20 uur
Tram 9 rijdt weer volgens de dienstregeling. Het metroverkeer op lijn 53 wordt weer opgestart, meldt het GVB.

UPDATE 08.10 uur
Liander meldt dat de stroomstoring is opgelost. Het defecte schakelstation is weer in bedrijf. 'Het kan nog even duren voordat de hele wijk weer stroom heeft, maar dat zal heel snel gaan', aldus een woordvoerder.

UPDATE 07.45 uur
Tram 9 is ingekort vanwege de stroomstoring en rijdt niet verder dan het Alexanderplein. De risicodesk van verzekeraar Nationale Nederlanden adviseert getroffenen aardlekschakelaars uit te zetten, om zo defecten aan apparatuur bij terugkomst van netspanning te voorkomen.

#Stroomstoring: voorkom defecte apparatuur agv piekspanning bij terugkomst netspanning! Schakel installatieautomaten/aardlekschakelaars uit

— NationaleNederlanden (@NNrisicodesk) June 22, 2016

UPDATE 06.45 uur
Metro 53 rijdt vanwege de stroomstoring niet verder dan Diemen Zuid. Het GVB zet tussen Diemen Zuid en Gaasperplas pendelbussen in. Liander laat aan AT5 weten dat het verwacht dat de storing om 08.00 uur is opgelost. De gemeente meldt dat het een drukke ochtendspits verwacht door uitval van verkeerslichten. Door de storing kan het zijn dat mobiele telefoons het niet doen. Hulpdiensten kunnen via de mobiele telefoon moeilijk bereikbaar zijn. In de wijken en op straat zijn er extra politieagenten aanwezig om burgers te woord te staan.

UPDATE 02.40 uur
Liander verwacht dat de storing pas morgenochtend rond 08:00 uur volledig is opgelost. Rond 02:00 uur konden medewerkers beginnen aan de herstelwerkzaamheden in het schakelstation waar eerder vanavond brand uitbrak. De verwachting is dat die werkzaamheden zo'n zes uur in beslag gaan nemen, wat betekent dat de gehele storing op zijn vroegst woensdagochtend om 08:00 uur verholpen kan zijn. Op dit moment zitten zo'n 14.000 huishoudens in Zuidoost en Diemen nog zonder stroom, 11.000 adressen zijn inmiddels door middel van omleidingen in het net weer voorzien van elektriciteit. De hulpdiensten hebben in verband met de grote stroomstoring zojuist GRIP 2 afgekondigd. 

UPDATE 01.40 uur
De medewerkers van Liander hebben het schakelstation waar de storing zich eerder vanavond voordeed nog niet kunnen betreden. Dat meldt een woordvoerder van Liander aan AT5. Wel is het gelukt om voor een gedeelte van de getroffen bewoners een omleiding in het electriciteitsnet te regelen: zo'n 7500 klanten hebben daardoor weer stroom. Rond de 17.500 huishoudens in Zuidoost en en Diemen hebben nog altijd geen elektriciteit. Liander probeert nog andere omleidingen te realiseren zodat meer mensen vannacht weer stroom krijgen. De netbeheerder durft nog geen voorspelling te doen wanneer de storing definitief verholpen is.

UPDATE 00:50 uur
Liander meldt aan AT5 dat de stroomstoring langer gaat duren dan de eerder verwachte eindtijd van 01:00 uur. De brandweer had langer de tijd nodig om het schakelstation waar eerder deze avond rookontwikkeling was, veilig te krijgen. Pas na 00:00 uur konden medewerkers van Liander het schakelstation binnentreden om te kijken wat de oorzaak is van de storing. Daardoor zal het waarschijnlijk nog enkele uren duren voordat de stroomvoorziening weer hersteld kan worden. Politieagenten zijn opgeroepen om extra controles uit te voeren in Zuidoost en Diemen.

Omdat het hier gaat om een schakelstation dat hoogspanning moet omzetten naar gewone stroom, is het niet mogelijk om een omleiding te maken om zo de stroomvoorziening tijdelijk weer te herstellen.

#stroomstoring #AmsterdamZO #Diemen (meerdere postcodes) <update> verwachte eindtijd onbekend, oorzaak nog niet gevonden #Liander

— Liander (@LianderNL) 21 juni 2016

Vergadering bestuurscommissie Zuidoost halverwege geschorst wegens stroomuitval.

— Amsterdam Zuidoost (@adamzuidoost) June 21, 2016

#Stroomstoring #Amsterdam #AmsterdamZO #Diemen (meerdere postcodes), verwachte eindtijd 22.15 uur, #Liander

— Liander (@LianderNL) June 21, 2016