Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Bierfiets per 2017 verboden in binnenstad'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 12.54 uur · Foto: The Photographer

De bierfiets zal per 2017 niet meer in de binnenstad te vinden zijn. Burgemeester Van der Laan zal de rijdende bars vanaf dan verbieden 'in gebieden waar de meeste klachten zijn'.

Dat blijkt uit de gisteren gewijzigde Algemene Plaatselijke Verordening, schrijft De Volkskrant. De groepsfiets wordt daarin aangeduid als 'een door meerdere personen door trapaandrijving voortbewogen fiets waarop, naast de bestuurder, drie of meer personen tegen betaling kunnen plaatsnemen'.

De discussie rondom de trapbars heeft de gemoederen de laatste jaren hoog doen oplopen. Vorig jaar werden er 6.000 handtekeningen aangeboden om een einde aan te maken aan de bierfiets. 'Ze rijden rondjes om te kunnen drinken en te kunnen roken. Dat moet in de Efteling gebeuren niet in zo'n volle binnenstad', zo zei Yellie Alkema van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) destijds.

De aanbieders van de bierfietsen zijn niet van plan de strijd zomaar op te geven. Zo beweert aanbieder Limobike dat een verbod op de bierfiets in strijd is met Europese regelgeving. Andere aanbieders broeden inmiddels al enige tijd op alternatieven. Ook de omringende stadsdelen zijn niet blij met het verbod, zij vrezen dat de bierfietsen zich zullen verplaatsen naar de rand van het centrum.