Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tientallen milieuactivisten bezetten kolenhaven Westelijk Havengebied

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 juni 2016, 10.32 uur

Zo'n vijftig milieuactivisten van Wij Stoppen Steenkool hebben vanochtend vroeg de kolenhaven aan de Kompasweg in het Westelijk Havengebied bezet. De activisten willen dat alle Nederlandse kolencentrales voor 2020 de deuren sluiten.

Een deel van de activisten is in de laadkranen geklommen bij de kolenoverslag OBA, die de Hemwegcentrale van brandstof voorziet. Ze zijn van plan er de hele dag te blijven zitten en vreedzaam actie te voeren. De Amsterdamse haven is de een-na-grootste steenkoolhaven van Europa.

De actie volgt precies een jaar nadat de rechter in de klimaatzaak van Urgenda oordeelde dat de Nederlandse overheid te weinig doet om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen. In het vonnis staat dat de overheid ervoor moet zorgen dat in ons land de uitstoot van het broeikasgas CO2 in 2020 met zeker 25 procent is teruggedrongen ten opzichte van het jaar 1990. De zaak was aangespannen door klimaatorganisatie Urgenda, samen met bijna negenhonderd mede-eisers. De overheid ging in hoger beroep tegen het vonnis.

Lees ook: Spandoek langs de A10: 'Sluit deze kolencentrale'

Lees ook: Ruim 20 arrestaties bij kolencentraleprotest

'Met het oog op de urgentie van de klimaatcrisis, achten wij het zowel noodzakelijk als legitiem om een stap verder te gaan, van publiek protest naar burgerlijke ongehoorzaamheid. Dit betekent dat wij onze lichamen inzetten op de plekken waar de verandering het hardste nodig is', aldus actievoerder Mischa Vos. De actievoerders hebben gelijktijdig de kolencentrale in Groningen bezet.