Start van hoofdcontent

Stad

nl

Appartementencomplex voor roze 55-plussers

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 juni 2016, 21.54 uur

Volgend jaar verrijst aan de Bilderdijkkade - bij de Hallen - een appartementencomplex speciaal voor roze 55-plussers. De bewoners vormen een zelfbouwgroep en hebben met elkaar bedacht waar het complex allemaal aan moet voldoen.

In het complex komen veertien woningen die speciaal bestemd zijn voor 55-plussers uit de LHBT-gemeenschap. 'De reden is dat je dan ook helemaal niets hoeft uit te leggen over je leefstijl, je manier van leven en hoe je in het leven staat. We willen goede buren zijn met elkaar', vertelt toekomstig bewoner Josee Rothuizen.

De leeftijdsgrens van 55-plus is overigens een eis van de gemeente. Zo'n zelfbouwkavel klinkt ideaal, maar in de praktijk was het nog behoorlijk lastig. 'De vergunningen en een aannemer opzoeken. Dat is allemaal heel veel werk en het is iets wat we normaal niet doen. Het is nogal veel leren ook.'

Iedereen heeft zijn eigen woning maar er komt bijvoorbeeld wel een gemeenschappelijke wasruimte. De zelfbouwgroep bestaat nu uit zo'n twintig personen en de afgelopen tijd zijn er al veel moeilijke knopen doorgehakt en dat viel soms niet altijd mee. 'Het was ook wel een gedoe, veel discussies over wat voor uitstraling we willen naar buiten. De een wil dat amper laten zien, terwijl iemand anders juist de regenboogvlag altijd wil ophangen.'

Op dit moment staan er nog drie woningen te koop. De woningen moeten in het najaar van 2017 af zijn. Meer info is te vinden op rozehallen.amsterdam.