Stad

Naakte fietsers door de stad: 'Leuk om dit eens per jaar te doen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 juli 2016, 23.02 uur

Je zal als toerist maar nietsvermoedend door de stad lopen: komt er ineens een peloton naakte mensen voorbij! De World Naked Bike Ride trok vanmiddag weer door Amsterdam. De deelnemers willen een statement maken tegen de auto-cultuur, en aandacht vragen voor de 'kwetsbaarheid van de fietser', en zijn daarvoor dus bereid al hun kleren uit te doen.

Het was weer een bijzonder gezicht. Tientallen naakte lichamen op een fiets, dwars door de stad. Dik, dun, jong en oud, maar opvallend weinig vrouwen. 'Milieuvervuiling boeit mij persoonlijk niet zo, dat is meer voor die andere mensen denk ik. Ik vind het gewoon leuk om dit een keer per jaar te doen', zegt een van de weinige deelneemsters. 

De bijzondere stoet trok natuurlijk ook dit jaar weer veel bekijks. En ondanks het matige weer, klommen toch weer veel mensen in adamskostuum op het zadel. En het naakt door de stad fietsen gebeurt niet zomaar. 'Het belangrijkste is aandacht vragen voor de kwetsbaarheid van mensen in het verkeer', legt Ernick Kamerich van de organisatie uit.

Aan de fietstocht deden 76 deelnemers mee. De helft minder dan vorig jaar. Tijdens de fietstocht, waarbij deelnemers aandacht vragen voor deze schone vorm van vervoer, deed zich één incident voor. 'Erg kwalijk was dat de man die vooraan fietste van zijn fiets werd gegooid door een agressieve omstander', zegt een woordvoerder van de organisatie. De naakte kopfietser liep bij zijn val enkele schaafwonden op, maar maakt het verder goed.