Vuilnisophaaldienst heeft handen vol aan illegaal gedumpt afval

Vuilniszakken die niet in, maar op de container worden gezet, zwerfvuil en te vroeg aangeboden grofvuil. De gemeente gaat de komende maanden aan de slag met de 250 meest vuile afvalpunten in de stad. Volgens de vuilnisophalers is dat hard nodig, want Amsterdammers zijn niet altijd even netjes, zoals in de Watergraafsmeer.

'Het wordt steeds erger. Ik vind het leuk werk, maar als ik dit de hele week heb, dan niet meer zo om eerlijk te zijn', vertelt Stanley van de vuilnisophaaldienst terwijl hij wijst naar een berg grofvuil. 'Ze hebben ruimte zat om het naast de container te leggen, maar ze leggen het er allemaal bovenop.'

'De containers die in de straten worden geplaatst, worden bepaald aan de hand van het aantal huishoudens die daar gebruik van maken. Maximaal negentig meter verder heb je ook weer een restcontainer', vertelt projectmanager Touria Sbaa.

Handhaving inspecteert verkeerd geplaatst vuilnis om het te kunnen herleiden naar diegene die het op straat heeft gezet. 'Ik heb een envelop aangetroffen met een adres er in. Dus hier heb ik genoeg aan en dan ik de overtreder er mee confronteren. Per overtreding is dat negentig euro.'

Bewoners kunnen zelf ook iets doen, een container adopteren. Zij krijgen dan extra schoonmaakspullen en een special nummer dat ze kunnen bellen bij overlast. De maatregelen die het meest aanlsaan worden in 2017 blijvend toegepast.