NL
V

'Koningin van de Zeedijk' krijgt eigen brug

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 juli 2016, 19.55 uur

Er zijn bijna 1.700 bruggen in Amsterdam waarvan er ruim 1.300 geen naam hebben. Althans, geen officiële naam. Daar wil de gemeente verandering in brengen.

Eén van die veranderingen is dat brug 210, midden op de Wallen, de naam krijgt van Bet van Beeren, de voormalige koningin van de Zeedijk.

Lees ook: Namen nodig voor 1334 bruggen in de stad

'Het is heel goed en een beetje onverwacht nieuws!' Reageert Ton Jacobs, die zich al lange tijd hard maakt voor de hernoeming van de brug. 'Bet is heel klein begonnen maar echt een voorbeeld geweest in deze buurt. Het effect is er wel naar, in Nederland hadden we als eerste het homohuwelijk en de homo-emancipatie is hier, ten opzichte van de rest van de wereld, goed ontwikkeld.'

Café 't Mandje
Eind jaren '20 nam Bet toenmalig café Amstelstroom aan de Zeedijk over van haar oom. Zelf noemde ze het café 't Mandje. In de jaren die volgden werd 't Mandje een van de bekendste homokroegen van de stad en groeide Bet uit tot een icoon binnen de Amsterdamse gay-scene.

Een officiële openingsceremonie voor de brug komt er niet, maar een naambordje komt er wél. 'Het lijkt ons heel leuk als het naambordje er komt te hangen op de dag dat het 90 jaar geleden is dat Bet café 't Mandje opende. Burgemeester Van der Laan mag het bordje op de brug komen spijkeren. Bij deze uitgenodigd!' Aldus Jacobs.