Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Politie gaat reden van staandehouding noteren om etnisch profileren tegen te gaan

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 juli 2016, 00.43 uur

Een meerderheid in de Amsterdamse gemeenteraad roept de Amsterdamse politie op om zo snel mogelijk te gaan werken met zogenaamde 'stopformulieren'.

Op zo'n formulier vult een agent in waarom hij iemand staande houdt. Dit moet de 'bewustwording bij agenten vergroten' en zo discriminatie terugdringen. 

D66, GroenLinks, PvdA en de SP vormen de meerderheid in de raad die voor de invoering van de formulieren is. 'De burgemeester gaat in overleg met de Amsterdamse politie, het Ministerie van Veiligheid en Justitie en de Nationale Politie om zo snel mogelijk de pilot met stopformulieren in Amsterdam starten', schrijven de partijen in een gezamenlijk persbericht. 

Lees ook: Politie spreekt etnisch profileren Vermeer tegen

De notitie, waar in de praktijk een app voor kan worden gebruikt, wordt in het Verenigd Koninkrijk en Spanje al gebruikt. 'Met succes: etnisch profileren is afgenomen, en tegelijkertijd is het percentage succesvolle controles gestegen', schrijven de partijen. 

Vorig jaar zette de politie al ambassadeurs in om agenten alerter te maken op etnisch profileren. Amnesty Internation stelde het etnisch profileren al in 2013 aan de kaak.