Stad

NL
V

Airbnb gaat geen gegevens delen met gemeente

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 14.33 uur

Airbnb gaat geen gegevens van individuele verhuurders delen met de gemeente. Ook niet als die verhuurders zich niet aan de regels houden.

Dat zegt het kamerverhuurplatform in een blog. De site is in onderhandeling met de gemeente. Via Airbnb mag je je huis of een deel ervan verhuren. Ruim 14.000 Amsterdammers verhuren een ruimte via het platform.

Lees ook: Amsterdam op plek tien wereldwijd met meeste Airbnb-adressen

Er zijn wel regels aan verbonden: je mag maximaal 60 dagen per jaar een ruimte verhuren met een maximum van vier personen per keer. Maar er zijn verhuurders die deze regels overtreden. Er zijn zelfs ruimtes die het hele jaar door te huur staan. Uit recente cijfers kon worden opgemaakt dat 14 procent van de verhuurders niet eens zelf in de aangeboden ruimte woont.

Lees ook: Rechter: winst van sociale huurwoning op Airbnb afdragen aan verhuurder

Airbnb beschikt over de gegevens van de mensen die de regels overtreden, maar met het oog op privacy wil het platform de gegevens niet delen. Ze willen alleen de anonieme gegevens wel delen. 'Wij willen Amsterdam anonieme informatie verschaffen, op basis waarvan de gemeente beslissingen kan nemen. We willen de privacy van verhuurders en gasten beschermen.' De meerderheid van de verhuurders zou zich aan de regels houden, volgens Airbnb.

Lees ook: Wethouder Ivens: 'Airbnb in sociale huurwoning is onwenselijk'

De gemeente heeft een samenwerking met Airbnb in de zin dat het bedrijf toeristenbelasting afstaat aan Amsterdam. Wethouder Laurens Ivens riep Airbnb eerder op om de gegevens met de gemeente te delen.

Lees ook: Airbnb gaat meer gegevens met gemeente delen