Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nabestaanden herdenken slachtoffers MH17

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 juli 2016, 10.23 uur

Nabestaanden van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 herdenken vandaag hun geliefden. Alle 298 namen van de slachtoffers worden opgelezen en er zal een minuut stilte worden gehouden.

De nabestaanden vullen het programma van de herdenking zelf in met toespraken, zang en dans. De minuut stilte zal worden gehouden rond het tijdstip dat op 17 juli 2014 het radiocontact met de Boeing 777 van Malaysia Airlines verloren ging boven Oost-Oekraïne.

Premier Mark Rutte woont de herdenkingsceremonie bij, op uitnodiging van de nabestaanden. Hij zal niet spreken. Met zijn aanwezigheid wil Rutte de nabestaanden steunen. 

Lees ook: In memoriam van slachtoffers MH17

Vorig jaar was de herdenking in Nieuwegein. Dit keer is de bijeenkomst in Vijfhuizen bij Schiphol, dichtbij de plek waar de nabestaanden in 2017 het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers willen onthullen.

Onderzoek
Precies twee jaar na de ramp is er voor de nabestaanden nog altijd veel onzekerheid. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde vorig jaar dat het toestel is neergeschoten met een Buk-raket. Maar het strafrechtelijk onderzoek naar wie verantwoordelijk is, loopt nog altijd.

Lees ook: Samenvatting stille tocht voor slachtoffers vlucht MH17

Pas na de zomer worden de eerste resultaten gepresenteerd. Het gaat dan onder meer over de exacte plek waar het wapen is afgevuurd. De weg naar een berechting van de verantwoordelijken is dan nog lang.