Start van hoofdcontent

Stad

nl

MH17-slachtoffer Pim de Kuijer herdacht met Gin Tonic

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 juli 2016, 21.56 uur

De slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 zijn vanmiddag herdacht door nabestaanden. Een van de passagiers op de fatale vlucht was de Amsterdammer Pim de Kuijer. De Kuijer was actief voor D66 en werkte als lobbyist voor Stop Aids Now. Zijn vrienden gingen niet naar Vijfhuizen, waar de landelijke herdenking plaatsvond, maar proosten op Pim met zijn favoriete drankje, een Gin Tonic.

'De dag van vandaag heeft een zwart randje. Je moet veel meer aan iemand denken', legt Maarten Gehem, voorzitter van de Pim de Kuijerstichting uit. Hij verwacht een positieve sfeer tijdens de borrel ter nagedachtenis van zijn huisgenoot. De afgelopen twee jaar noemt hij niet alleen tragisch, maar ook mooi. De vriendengroep richtte een stichting op waarmee ze bijvoorbeeld de Pim de Kuijer-lezing van 'politiek geëngageerde wereldverbeteraars' organiseren.

Lees ook: Nabestaanden herdenken slachtoffers MH17

Er zijn nog volop plannen, waaronder het uitbrengen van een boek met Pim's reisverhalen. Voor Maarten zijn deze projecten veel meer aandacht waard dan de doorlopende stroom aan berichten over de MH17 en de politieke nasleep daarvan. 

'Ik heb niet zoveel zin om te lezen wat voor bewijs er weer is of niet. Ik sluit me ervoor af. Ik vind het niet zo belangrijk, Pim is er niet meer, dat is de tragiek. In plaats van dat onderzoek, daar heb ik niet veel aan, hij komt niet terug. Enige wat ik kan doen is in zijn geest iets neerzetten. en anderen inspireert.'