Es verdwijnt misschien uit Amsterdamse Bos door schimmel

Het gaat niet goed met de es in het Amsterdamse Bos. Door een schimmel is er een kans dat de boomsoort wellicht helemaal verdwijnt uit het bos. Bomendokter Hans Kaljee legt het uit.

'Hier begint het, zo'n jonge es', zegt de bomendokter terwijl hij wijst naar een tak van een es.  'Daar zie je de verschrompeling van het blad ontstaan. Kijk, hier heb je dan een tak die dood is, hier heb je nog verschrompelde blaadjes, en het is alleen de es waarbij het plaats vindt.' Vrijdag werd al een aantal zieke essen langs de fietspaden in het bos gekapt om het gevaar van vallende takken te verkleinen. Volgens de eerste berichten gaat het om zo'n 70 bomen.

Infectie
Het probleem voor de es begint als een schimmel zich nestelt op de bladeren op de grond in het bos en z'n sporen los laat, die vervolgens op de blaadjes in de boom gaan zitten. 'Dan infecteert hij het blad, het lijkt niet zo erg, maar het blad verschrompelt, de nieuwe scheuten sterven en uiteindelijk zakt de hele boom in elkaar als het even tegen zit', zegt Kaljee. 

De essen in de stad blijven redelijk buiten schot. Maar liefst twintig procent van de essen in het Amsterdamse Bos krijgt er flink van langs van de zogeheten essentak-sterfte. Het zou zomaar kunnen gebeuren dat er over een tijd geen es meer te vinden is. 

Niet zonde
Overigens vindt de bomendokter het niet zonde dat de bomen gekapt zijn. Van het flexibele hout worden bijvoorbeeld schopstelen gemaakt. 'Dit gaat nog een prachtig doel dienen. Ik wou dat ik het mee mocht nemen', aldus Kaljee, wijzend naar de gekapte bomen.