Politiek

NL
V

'Gemeentebordeel' loopt minimaal half jaar vertraging op

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 juli 2016, 20.23 uur

Project Eigen Raam, het plan van de gemeente voor een prostitutiebedrijf zonder pooiers, is minstens een half jaar uitgesteld.

Het idee achter Eigen Raam is dat prostituees zelf de kans krijgen om hun bedrijf te runnen. De gemeente stelde panden ter beschikking aan een nieuwe eigenaar. Die verhuurt de ramen vervolgens aan sekswerkers, zodat die meer zelfstandig te werk kunnen gaan.

Het idee is om te beginnen met vier panden waar in totaal vijftien ramen beschikbaar komen. Maar in de praktijk blijkt het lastig om het project, in de volksmond al snel 'het gemeentebordeel' genoemd, van de grond te krijgen.

De veertig a vijftig sekswerkers die van de panden gebruik willen gaan maken hebben zelf geen ervaring met het oprichten van een eigen bedrijf. Ze worden weliswaar ondersteund door welzijnsorganisatie HVO-querido, maar ook voor hen is dit volstrekt nieuw.  

Eind vorig jaar ging burgemeester Van der Laan er nog vanuit dat het project 1 juli van start zou gaan, maar inmiddels is er een streep door die datum gezet. De gemeente laat weten het weliswaar een ingewikkeld project is, maar dat 'er telkens vorderingen worden gemaakt'. Zo wordt binnenkort de stichting officieel opgericht. Een definitieve openingsdatum is er echter nog niet.