Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdamse plofkrakers 'Audi-groep' zorgen voor recordjaar in Duitsland

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 31 juli 2016, 13.31 uur

Ruim 140 geldautomaten in de Duits-Nederlandse grensstreek zijn er dit jaar al geploft door krakers. De Duitsers geven de schuld aan een groep van 250 criminelen van Marokkaanse afkomst uit Utrecht en Amsterdam.

Lees ook: 'Schietende plofkrakers Breda komen allen uit Amsterdam'

De bende is minder in Nederland actief nu de geldautomaten hier beter zijn beveiligd. In de grensstreken van Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen zijn er in 2016 al 147 automaten opgeblazen. Dat waren er 108 over heel het jaar in 2015.

'De Audi-groep'
In Duitsland noemt men de krakers al de 'Audi-groep', na de kraak vluchten ze in snelle Audi's met hoge snelheden richting de Nederlandse grens. Amsterdamse plofkrakers zoeken hun doelwitten de afgelopen jaren steeds vaker buiten de stad. Vorig jaar werden bijvoorbeeld drie Amsterdammers in België gearresteerd na een achtervolging waarbij ook met kalasjnikovs op de politie werd geschoten. 

Lees ook: 'Audi Jan Joost van Gangelen gebruikt bij ramkraak'

Zij hadden hun slag geslagen in Breda en kregen de Nederlandse en Belgische politie achter zich aan. Zij zijn in juni dit jaar tot straffen van 18 tot 20 jaar cel veroordeeld.  Het gaat ook nog wel eens ernstig mis bij dit soort achtervolgingen. In februari dit jaar kwamen twee jonge Marokkaanse jongens uit Utrecht in Duitsland om het leven toen zij na een inbraak verongelukten. 

De Duitse en Nederlandse autoriteiten werken inmiddels ook intensiever samen om de golf van kraken te stoppen. Meldkamers hebben snel contact zodra er een achtervolging op hoge snelheid is begonnen. De recherche aan beide kanten delen constant informatie uit en hebben ook al successen geboekt. Maar ze hebben niet kunnen voorkomen dat 2016 in de Duitse grensstreken wat betreft plofkraken een recordjaar wordt. 

Bij criminelen populaire Audi RS4 is 'wolf in schaapskleren':

abc5media_video_0