Start van hoofdcontent

Stad

nl

Moordenaar Oma Toni krijgt opnieuw TBS

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 augustus 2016, 22.00 uur

Vino H., de man die vorig jaar de 96-jarige Toni Heeremans-de Jong doodstak in De Pijp, heeft ook in hoger beroep TBS met dwangverpleging opgelegd gekregen.

Oma Toni werd in maart 2015 neergestoken toen ze met haar rollator door de Govert Flinckstraat wandelde, de straat waar ze al meer dan 75 jaar woonde. Op de intensive care vocht ze enkele weken voor haar leven, maar stierf uiteindelijk in april. Vino H. verklaarde na zijn aanhouding dat hij met de daad zijn vader wilde straffen.

Lees ook: Oma Toni overleden

De rechtbank veroordeelde H. eerder al tot TBS, en in hoger beroep is die straf dus gehandhaafd. 'Ze had in haar leven al veel meegemaakt, waaronder de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog toen zij de zorg had over twee zeer jonge kinderen. En dan kom je in de winter van je leven op zo’n manier aan je einde. Niet te bevatten', zei de advocaat-generaal tijdens zijn requisitoir in het hoger beroep.

Lees ook: Ook in hoger beroep tbs geëist tegen man die oma Toni neerstak

Volgens het gerechtshof heeft verdachte gehandeld met voorbedachte rade en is daarmee sprake van moord. Volgens H's advocaat was eerder sprake van zware mishandeling en zou hij in een impuls hebben gehandeld, maar het hof ging hier niet in mee. Omdat H. volledig ontoerekeningsvatbaar is verklaard, krijgt hij geen celstraf maar TBS.