Start van hoofdcontent

Stad

nl

Lekker naar de bios terwijl je geopereerd wordt: AMC introduceert de videobril

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 augustus 2016, 12.51 uur

Een prachtige natuurfilm over de Oostvaardersplassen, dat heeft een patiënt van het AMC vanochtend gekeken, terwijl een chirurg haar ondertussen aan haar enkel opereerde.

Het AMC is vandaag begonnen met een pilot, waarbij patiënten die onder lokale verdoving of een ruggenprik de operatiekamer in gaan, een mooie film kunnen bekijken of naar hun favoriete muziek kunnen luisteren. Patiënten die meedoen aan de proef krijgen een speciale bril op, waardoor de film op bioscoopformaat te bekijken is. Via een koptelefoon wordt er voor geluid gezorgd. In totaal worden er 50 patiënten in de proef geopereerd, 25 krijgen de bioscoopbril op en 25 luisteren naar muziek. De 50 patiënten worden allemaal aan hun knie of enkel geopereerd.

Ontspanning en beter herstel
De pilot maakt deel uit van een onderzoek van chirurg en hoogleraar serious gaming, Marlies Schijven. Zij wil onderzoeken of patiënten meer ontspannen zijn wanneer ze afleiding hebben tijdens hun operatie. 'Gedurende de operatie, maar ook in de uren erna worden worden bloeddruk en hartslag van de patiënten bekeken', vertelt een woordvoerder. Naast meer ontspanning tijdens de operatie, zou de methode ook voor een beter herstel kunnen zorgen. 'We gaan kijken of de beleving van een operatie ook van invloed is op het herstel na afloop.'

Vandaag is de eerste operatie met de bril en koptelefoon uitgevoerd, voor de patiënt was het een uitkomst. 'Ik vond het echt een verrijking, het voelde als een luxe, terwijl iedereen aan het werk was keek ik naar een film.' Mocht de operatie afgelopen zijn voordat de film dat is, dan krijgen patiënten een bon, waarmee ze de film thuis kunnen afkijken.

Eerste #operatie met privébioscoop voor de #patiënt een feit! @AMC_NL Dank @pathethuis @KerkhoffsG #relaxedsurgery! pic.twitter.com/NL8Fx7FAVv

— Marlies Schijven (@MarliesSchijven) August 9, 2016
AMC