Start van hoofdcontent

Stad

nl

Twintig illegale hotels beboet dankzij kliklijn

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 13.07 uur

Door de kliklijn voor illegale hotels en overlast heeft de gemeente deze zomer al de eigenaren van twintig illegaal verhuurde appartementen beboet. Twee van deze appartementen zijn direct gesloten vanwege de gebrekkige brandveiligheid.

In de helft van alle gevallen waarin melding wordt gedaan van illegale verhuur, wordt er inderdaad een illegaal verhuurde woonruimte ontdekt. Het op heterdaad betrappen van dit soort gevallen helpt bij de bewijslast en en het opleggen van boetes, schrijft De Telegraaf.

Lees ook: Kliklijn illegale verhuur weer geopend

De boetes zijn niet mals, ze starten bij 13.500 euro en kunnen oplopen tot 20.000 euro. Meestal worden de appartementen aangeboden via Airbnb of Booking.com. Het is niet verboden om een woning te verhuren als vakantieverblijf, maar daar zitten wel strenge beperkingen aan. Zo mag een woning niet meer dan zes weken per jaar verhuurd worden aan maximaal vier personen per nacht. 

De afgelopen weken stuitte een groep handhavers onder meer op een groep illegale huurders die een pannetje olie op het vuur hadden laten staan. Hierdoor was een brandje in de keuken ontstaan. Een andere groep was dusdanig onder invloed van drugs dat de buren ze niet durfden te benaderen, zo weet de krant. Tussen donderdagavond en zondagavond kunnen vermoedens van illegale verhuur worden gemeld via nummer 14020.