Stad

NL
V

Pegida-voorman weigert geldboete om tonen hakenkruis in prullenbak

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 augustus 2016, 16.08 uur

Pegida-voorman Edwin Wagensveld komt voor de kantonrechter wegens het tonen van een hakenkruis in een prullenbak op een demonstratie voor de Stopera.

Hij kon de rechtszaak voorkomen door een strafbeschikking, een geldboete, te betalen. Het OM stelde vorige week dat die strafbeschikking per brief was verstuurd, maar Wagensveld ontkende dat. 'Dat is een leugen, E.W heeft nooit transactie aangeboden gekregen. Deze zou zeker door ons openbaar gemaakt zijn!', twitterde Wagensveld.

Het OM heeft daarom opnieuw een brief verstuurd, die nu is aangekomen. Toch gaat Wagensveld liever naar de rechter dan dat hij de boete betaalt. 'Onze woordvoerder Edwin Wagensveld heeft vandaag (18.08.2016) van u post gekregen, en wijst voorstel om te betalen af!'

Lees ook: Pegida wilde statement maken 'richting het burgemeestertje'

Wagensveld werd aangehouden omdat er een hakenkruis op zijn spandoek stond, terwijl dat door de burgemeester vooraf verboden was. Wagensveld vindt echter dat het hakenkruis in die context, in een prullenbak, valt onder de vrijheid van meningsuiting. Op 8 september staat hij voor de rechter.

De aanhouding van Wagensveld is hier nog eens te zien:

abc5media_video_0

@OM_Amsterdam Dat is een leugen, E.W heeft nooit transactie aangeboden gekregen.Deze zou zeker door ons openbaar gemaakt zijn!!

— Pegida Nederland (@PegidaNederland) 10 augustus 2016

@OM_Amsterdam Onze Woordvoerder Edwin Wagensveld heeft vandaag (18.08.2016) van U post gekregen, en wijst voorstel om te betalen af!

— Pegida Nederland (@PegidaNederland) 18 augustus 2016