Start van hoofdcontent

Stad

nl

Leden studentenvereniging ASC slopen lantaarnpaal op Waterlooplein

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 september 2016, 19.25 uur

Leden van de studentenvereniging het ASC zijn schuldig aan de vernieling van een lantaarnpaal op het Waterlooplein. De SP is boos en heeft vragen gesteld in de gemeenteraad.

'Het lijkt mij onzin dat als zo duidelijk is wie het gedaan hebben, de rest van Amsterdam hiervoor moet betalen. Dus geef ze maar een boete en ik mag toch hopen dat de studentenvereniging ze hier stevig op aanspreekt. Want ik kan me voorstellen dat die hier ook niet gelukkig van worden', zegt SP-raadslid Peter Kwint.

Meer overlast
Het incident met de lantaarnpaal staat niet op zich. Studentenverenigingen maken zich schuldig aan meer incidenten. 'Het balletje is gaan rollen toen die beelden naar buiten kwamen van die vernielde lantaarnpaal die hier op de Zwanenburgwal stond. En daarna kregen we nog meer meldingen binnen van overlast, van mensen die uitgescholden werden op straat door boten vol met brallende studenten, geschreeuw op straat 's nachts en troep die achterbleef. Toen dacht ik toch eens vragen hoe vaak dit voorkomt rond de ontgroeningen', legt Kwint zijn keus voor de vragen uit.

Hij vervolgt: 'Ik snap best dat ze niet 's avonds om 21.00 uur op bed liggen, dat vind ik prima. Dat deed ik ook niet toen ik studeerde en dat doe ik nog steeds niet. Maar als je op straat bent dan heb je je gewoon te gedragen.' 

Vrijwilligers 
De SP stelt voor dat de studentenverenigingen eigen vrijwilligers inzetten om 's avonds een oogje in het zeil te houden om studenten in het gareel te houden. 'Het is heel simpel. Het maakt me niet uit of het koorballen zijn, dronken Britse toeristen of een vrijgezellenfeestje uit Nijkerk. Uiteindelijk heb je je te gedragen in de openbare ruimte van Amsterdam. En als je dat niet doet, krijg je wat mij betreft een flinke boete', vindt Kwint.

De gemeente Amsterdam heeft aangifte gedaan van vernieling. Het ASC wilde niet voor camera reageren. Preses Pauline van 't Hoff zegt dat haar leden zich gemeld hebben bij de politie. Ze zullen de schade vergoeden, zegt ze.