Stad

NL
V

330 jaar oude orgel Westerkerk wordt jaar lang gerestaureerd

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 september 2016, 13.30 uur · Foto: Westerkerk

De pijpen zijn krom en ook de grote beschilderende panelen kunnen wel een opknapbeurt gebruiken en daarom wordt er een jaar lang groot onderhoud verricht aan het orgel van de Westerkerk.

In 1686, het hoogtepunt van de Gouden Eeuw, werd het orgel in gebruik genomen, niet vanwege de mooie muziek, maar wel omdat er zo ontzettend vals gezongen werd in de kerk. 'Het orgel kon de kerkbezoekers overstemmen en dat was blijkbaar nodig', zegt Marcel Vos van de Westerkerk.

Hoogwerker in de Westerkerk
Na 330 jaar dienst is het orgel aan een flinke renovatie toe en daar wordt maandag mee begonnen. De metershoge luiken met daarop bijbelse taferelen van Gerard de Lairesse, worden dan met behulp van een hoogwerker naar beneden gehaald. Om de panelen naar buiten te krijgen wordt de volledige schuifpui van de kerk gedemonteerd. Eenmaal uit de kerk, worden de schilderwerken naar een atelier gebracht waar ze worden gerestaureerd.

Maar niet alleen het schilderwerk wordt schoongemaakt, ook de pijpen worden opgeknapt en dat zijn er maar liefst 4600. 'De loden pijpen kunnen een beetje verzakken, waardoor ze vals gaan klinken en dat moet worden hersteld', zegt Vos. Het totale restauratieproces gaat een jaar duren, maar daarna moet het orgel weer klinken als een klokje.