Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gedenksteen voor troubadour Jos de Rooij feestelijk onthuld

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 september 2016, 16.07 uur

Op de plek waar hij jarenlang woonde is vandaag een gedenksteen onthuld voor de troubadour van Noord. Jos de Rooij overleed in april en Noord mist hem. Reden om geld in te zamelen voor een mooie herinnering aan de man die zoveel deed voor en zong over zijn geliefde stadsdeel.

Het gedenkteken werd onthuld in het bijzijn van familie, vrienden en veel buurtbewoners. De Rooij is daarmee verankerd in de buurt waar hij jarenlang woonde. Geboren in de Pijp, bracht de liefde de Rooij naar Noord. Hij sloot het stadsdeel snel in zijn hart en maakte er vele nummers over. Waar muziek was, was de Rooij.

'Ik zag hem iedere woensdag op de Zeedijk. Dan speelde ik samen met hem en een aantal gitaristen. We moeten proberen de woensdag gewoon door te zetten. Dat zei hij ook altijd als hij voor drie maanden naar Cuba ging, wat er gebeurt; we blijven zingen', aldus zijn broer Ton.

Het gedenkteken kwam tot stand na een inzamelingsactie in de buurt. 'Het liep als een tierelier. Noorderlingen zijn gulle mensen hoor, echt waar', vertelt initiatiefnemer Nel van Cittert. Ik vind dat ie nu thuis is, hij is niet begraven of gecremeerd. Hij heeft lichaam aan de wetenschap gegeven. Ik vind dat hij nu thuis is. Hij is echt weer thuis in ons hart in Noord.'