Start van hoofdcontent

Stad

nl

Aantal incidenten bij amateurvoetbal neemt toe: 'respect is sportiviteit'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 september 2016, 20.09 uur

Het aantal incidenten bij amateurvoetbalwedstrijden neemt nog steeds toe. D66 en VVD hebben vandaag een voorstel ingediend om meer gemeentelijke bemoeienis af te dwingen, zodat de veiligheid op het veld gegarandeerd kan worden.

Dit kan zelfs leiden tot het opheffen van clubs die te vaak over de schreef gaan. Het ging vorig jaar bijna 7000 keer mis op de Amsterdamse voetbalvelden. Dat is een stijging van acht procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Maar ook dit jaar werden al twee volledige elftallen van Afc DWS en s.v. Nieuw Sloten na geweldsincidenten door hun eigen club geschorst. D66-raadslid Reinier van Dantzig wil meer respect.

'Kijk naar andere sporten, zoals hockey of rugby. Daar hebben ze van jongs af aan respect voor de leiding, voor de spelers. Volgens mij begint dat bij zelf een keer fluiten. Dan leren ze respect en respect is sportiviteit.

Minder testosteron
Als grote voorbeeldclub noemt het raadslid omnisportvereniging AMVJ. De reden is bijzonder: 'veel vrouwen, minder testosteron', aldus Van Dantzig. Bij de voetbaltak van die vereniging zijn ze blij met het compliment. Ze besteden dan ook veel aandacht aan respect op en om het veld.

Het voorstel wordt dit najaar besproken in de gemeenteraad.