Start van hoofdcontent

Stad

nl

Albanese drugsbendes teisteren de stad

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 september 2016, 18.08 uur · Foto: Wikimedia

Albanese drugscriminelen zijn in opkomst in Amsterdam. De recherche pakte dit jaar alleen al zestig Albanezen op die in verband worden gebracht met drugshandel en witwassen.

In dure appartementen verspreid over de stad, waar de criminelen verblijven, werd al 200 kilo cocaïne gevonden en bijna drie miljoen euro contant geld, schrijft Het Parool. Naast cocaïne werd er heroïne aangetroffen. In sommige gevallen werden er automatische vuurwapens gevonden. Ook de verhuurders van de luxe appartementen waar de drugsvangsten zijn gedaan worden aangepakt. Tien panden zijn dichtgetimmerd en tien andere verhuurders kregen een waarschuwing. 

De opgepakte Albanezen hadden in veel gevallen nog straffen openstaan in een ander land. Een van de criminelen heeft levenslang gekregen in Albanië na het doodschieten van een agent. Een ander moet nog in Italië zitten voor ontvoering, verkrachting en mensenhandel. Hij moet ook in Albanië nog vijftien jaar de bak in.

De teams van de recherche werken nauw samen met het stadsbestuur. Het doel is het indammen van de toestroom van Albanezen. In de laatste week van augustus werden er nog negentien verdachten aangehouden op verschillende plekken in de stad. Zeventien van die groep zitten nog vast. Op 22 augustus werden in een pand in Het Laagt in Noord vijf Albanezen en een Roemeen opgepakt. In de woning werd zestig kilo drugs gevonden.