Start van hoofdcontent

Stad

nl

Van moord vrijgesproken 'tante Joyce': 'Ik voel mij een wegwerp-oma'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 september 2016, 18.51 uur

Na vijf jaar in de gevangenis te hebben gezeten is Joycelin B., beter bekend als tante Joyce, alsnog vrijgesproken van de moord op haar neef. Ze werd in 2011 veroordeeld tot 15 jaar cel, maar het Hof spreekt haar nu vrij wegens te weinig bewijs. Aan AT5 vertelt ze haar verhaal.

'Dit heb ik niet verdiend. Onrecht moet uit de wereld. Het is mij zo pijnlijk, zo verdrietig, de onrecht wat met mij gebeurd is', zegt de vrouw. 'Ik schaam mij voor Nederland. Dit mag nooit meer gebeuren.'

Ontkenning
Joycelin B. werd in 2011 veroordeeld tot 15 jaar cel voor de moord op haar neef Robbie S. Zijn stoffelijk overschot werd gewikkeld in een tapijt en met een vuilniszak om zijn hoofd aangetroffen in haar woning. Vier verdachten werden er aangehouden, waaronder tante Joyce. Ze ontkent alles. De rechter gaat hier nu - vijf jaar later - grotendeels in mee. Er kan niet worden bewezen dat zij de moordenaar is. 

Zes maanden cel
De rechter sprak tante Joyce niet helemaal vrij. Ze hielp wel het lichaam van haar dode neef te verbergen. Al zweert zij van niet: 'Ik heb nooit een lijk gezien.' De rechter gelooft de vrouw niet. Voor het verbergen van het lichaam krijgt ze zes maanden cel. Dat betekent dus dat Joyce vijf jaar onterecht heeft vastgezetten. De advocaat van Joycelin B., Serge Weening, zegt dat ze helemaal onschuldig is en eist een schadevergoeding: 'Ik vind dat iemand die vijf jaar onterecht in gevangenis heeft gezetten daar wel recht op heeft.'

'Wegwerp-oma'
Joyce probeert haar leven weer op te pakken, maar makkelijk gaat dit niet. Ze heeft geen huis en geld meer. Ze wordt nu opgevangen door Blije Buren. 'Ik voel mij als een wegwerp-oma. Waar de nacht komt daar moet ik slapen. Ik ben een last voor de maatschappij geworden. De volgende stap is de begraafplaats daar zal ik mijn rust vinden', zegt tante Joyce.