Whatsapp

Stad

D66: 'Laten we de snorscooter gewoon helemaal verbieden'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 oktober 2016, 13.24 uur

De Amsterdamse afdeling van D66 zet in op een algeheel snorfietsverbod. Raadslid Jan-Bert Vroege wil dat zijn partij het voorstel opneemt in het verkiezingsprogramma voor de landelijke verkiezingen.

De helmloze snorfiets zorgt niet alleen voor overlast maar ook voor onveilige situaties in het verkeer, vindt Vroege. 'Nederland is één van de weinige landen in Europa waar een helmloze gemotoriseerde tweewieler is toegestaan.' Bezitters van snorscooters zouden hun voertuig relatief gemakkelijk kunnen laten ombouwen, vindt Vroege. 

'Een blauw plaatje wordt dan een geel plaatje. Dan mogen ze met hun scooter op de rijbaan 45 kilometer per uur gaan rijden tussen de auto's. Maar dan wel met een helm op', zegt Vroege. 'Overigens rijden veel scooters met een blauw plaatje nu al vaak te hard. Dat zijn eigenlijk al bromfietsen.'

Lees ook: Snorscooter pas rond 2018 naar de rijbaan

'Ouderen en ouders met kinderen durven niet te fietsen'
Het plan om gemeentes zelf te laten bepalen of en waar een helmplicht wordt ingevoerd, vindt Vroege niet genoeg en bovendien onwerkbaar. 'We dreigen dan de situatie te krijgen dat we straks per straat moeten gaan regelen waar we een helm moeten dragen en waar niet. Dat is in de praktijk totaal niet werkbaar. Laten we het dan maar helemaal verbieden.'

Snorscooters zijn al jarenlang onderwerp van discussie in de stad. Het is tijd om de handschoen op te pakken, vindt Vroege. 'Ik krijg steeds vaker te horen dat ouderen en ook ouders met kinderen niet meer durven te fietsen in de stad.' Vroege dient het voorstel namens Amsterdamse en Noord-Hollandse afdeling in tijdens het landelijk D66-congres. Dan zal een stemming moeten bepalen of het wordt meegenomen in het programma.

Whatsapp