Start van hoofdcontent

Stad

nl

Geen draden en plakkers meer voor couveusekindjes in VU en AMC

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 september 2016, 16.19 uur · Foto: Flickr.com / kqedquest

Voor ouders van te vroeg geboren kindjes is het vaak een moeilijke tijd: je piepkleine kindje in een couveuse. Om de gezondheid goed te kunnen monitoren zitten er vaak allemaal plakkers en draden op de lichaampjes. Maar in een nieuwe proef hoeven couveusekindjes straks alleen nog maar een armbandje om.

De plakkers met elektroden waarmee allerlei functies gemeten worden, moeten om de paar dagen vervangen worden. Omdat de huid van de baby's vaak heel teer is, kan het vervangen erg pijnlijk zijn. 'Het is niet zo dat die plakkers en draden nu direct het grootste probleem zijn in de neonatologie, maar het zou beter zijn als het zonder kan', zegt Anton van Kaam, hoogleraar neonatologie van het AMC tegen de NOS. 'De huid van prematuren is zo teer dat je met de plakker hele stukken huid eraf kunt trekken.'

Draadloos meten van lichaamsfuncties
Met een speciaal zacht bandje kan nu de hartslag, ademhaling en temperatuur van te vroeg geboren kindjes gemeten worden. Het bandje hoeft niet steeds verwisseld te worden en kan alle functies draadloos meten. Het bandje zorgt niet alleen voor minder stress bij ouders en kind, het zorgt er ook voor dat ouders hun kindje in de couveuse veel makkelijker kunnen aanraken.

Lees ook: Lekker naar de bios terwijl je geopereerd wordt: AMC introduceert de videobril

Het bandje is al uitgeprobeerd op te vroeg geboren kindjes die stabiel zijn. Maar in een volgende fase, waaraan het AMC en het VUMC meedoen, wordt het bandje ook getest op de allerkleinste couveusekindjes. Mocht de proef goed verlopen dan komen de bandjes in 2018 op de markt.