112

NL
V

'Groep palmde Hongaarse vrouwen in en dwong ze de prostitutie in'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 september 2016, 17.10 uur

Een groep van zeven Hongaren en één Egyptenaar staat de komende twee weken terecht in een grote mensenhandelzaak. De groep zou tussen 2005 en 2010 vrouwen onder dwang in de prostitutie hebben laten werken.

De groep ging volgens het Openbaar Ministerie bij de zoektocht naar potentiële prostituees zorgvuldig te werk. Kwetsbare vrouwen werden er uitgepikt en goedbetaald werk en onderdak beloofd. Zo had één van de vrouwen bijvoorbeeld een ziek zoontje en bijna geen geld meer om hem te onderhouden. 

Prostitutie in om schuld te betalen
Zodra de vrouwen akkoord gingen, werden ze heen en weer gereden tussen Hongarije, Zwitserland, Duitsland en Nederland. Op deze manier bouwden de vrouwen 'een schuld' op bij de verdachten, stelt het OM. Eenmaal in Amsterdam gingen de vrouwen gebukt onder een regime van terreur en intimidatie. 

Na elke klant moest er worden doorgegeven hoeveel ze verdiend hadden. Praten met andere prostituees mocht niet en de slachtoffers werden constant onder druk gezet als ze te weinig verdienen. Van de belofte dat vijftig procent van de inkomsten gehouden mocht worden, bleef niets over. Al het geld werd afgepakt. 

Een groep van acht mannen en vrouwen staat vanaf vandaag terecht in de zaak waarvoor liefst 15 zittingsdagen zijn uitgetrokken. Verslaggever Menko Arends is in de rechtszaal aanwezig en doet op Twitter verslag van de zaak: