Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Prostituees Wallen zijn fotograferende voorbijgangers zat'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 september 2016, 19.04 uur

Prostituees op de Wallen hebben het gehad met fotograferende voorbijgangers. Nu iedereen een smartphone heeft, worden de prostituees constant op de foto gezet. Belangenorganisatie voor sekswerkers Proud wil dat de gemeente ingrijpt.

'Veel toeristen beschouwen sekswerkers als derderangsburgers. Aan de lopende band worden er foto's gemaakt. Sommigen doen dat heel opzichtig met een grote camera. Dan kun je als sekswerker nog wegduiken, maar veel toeristen doen het sneaky met hun mobiel', aldus Yvette Luhrs van Proud tegen RTL Nieuws.

Volgens Luhrs kunnen de foto's de vrouwen in gevaar brengen. 'Er werken veel niet-Nederlandse vrouwen die nog niet uit de kast zijn en graag anoniem willen blijven. In hun land kan prostitutie strafbaar zijn. In sommige gemeenschappen zijn vrouwen hun lijf en hun leven niet meer zeker als dit bekend wordt.'

Proud wil dat de politie gaat handhaven in het gebied en toeristen erop wijst dat fotograferen niet is toegestaan. Ook pleit de organisatie voor verbodsborden op de Wallen en moet er meer aandacht voor komen in toeristenfolders. D66 heeft burgemeester Eberhard van der Laan gevraagd om te onderzoeken hoe de problemen kunnen worden opgelost.