Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente overweegt drukke Nieuwe Spiegelstraat autovrij te maken

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 september 2016, 18.48 uur

Auto's, busjes, fietsen en vooral veel toeristen. Alles rijdt en loopt kris-kras door elkaar op de Nieuwe Spiegelstraat, met veel ongelukken tot gevolg. Het stadsdeel overweeg de straat nu autovrij te maken.

Of een autovrije Nieuwe Spiegelstraat een goed plan is, zijn de meningen over verdeeld. Ondernemer Ans Hemke-Kuilboer ziet het voor haar deur bijna dagelijks misgaan. 'Al die fietsers en huurfietsen die op en neer aan alle kanten door elkaar kruisen. De wetten van het fietsen niet weten. En de auto's die aan komen racen van de Prinsengracht. Denken voorrang te hebben, maar moeten op het allerlaatst in de remmen omdat die fietsers allemaal doorgaan', zegt de ondernemer. 

Bewoners
Een paar jaar geleden is de stoep over de brug bij de Prinsengracht verbreed voor voetgangers, maar juist dat zorgt voor problemen zeggen omwonenden. 'De straat is doordeweeks onbruikbaar voor het gewone verkeer. Er moeten hier fietsers, auto's en vrachtauto's overheen. Hij wordt gebruikt als laad- en losplek. Waarom? Omdat al die andere parkeerplaatsen zijn weggehaald door de gemeente', zegt bewoner Johan van Rosenthal.

Fietsstraat
Stadsdeel Centrum overweegt nu een proef om op de brug alleen nog maar auto's de stad uit te laten rijden. En om van de Nieuwe Spiegelstraat een fietsstraat te maken. Maar Gonny van Oudenallen van Verkeersgroepen Amsterdam vreest dat Amsterdammers zich daar weinig van aan gaan trekken en wil een andere oplossing, al kost dat wel wat centen. 'Eigenlijk de brug verbreden en kijken wat er dan gebeurt. Soms moet je geld uitgeven om de situatie beter te doen. En niet nog meer borden.' Ook wil ze dat er handhavers komen die het laad- en losverbod op de brug beter in de gaten houden.

In een reactie zegt stadsdeel Centrum dat het plan nog in de opstartfase zit en dat er nog geen besluit over is genomen.