Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Studentencomplex met gastarbeiders vol bloed na vechtpartij: 'Het ziet eruit als een horrorscène'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 september 2016, 19.42 uur

Een horrorscène, zo zag het complex aan het Koningin Wilhelminaplein in Nieuw-West er dit weekend volgens studenten uit. Ze wonen er samen met Poolse gastarbeiders, die zaterdagnacht met elkaar op de vuist gingen. Na het conflict lag het pand vol met bloedsporen.

Lees ook: Studenten boos om verblijf gastarbeiders in studentencomplex

'Ik denk dat hier iemand door de gang is komen rennen, met bloed en al op zijn hand misschien. Dit is gewoon een vingerafdruk. En toen heeft geprobeerd aan te kloppen of geprobeerd contact te leggen. Het is niet schoongemaakt, het papiertje hangt er nog. Het is duidelijk dat zich hier iets heeft afgespeeld', zegt studente Nanja van Rijsse. 

Ze vervolgt: 'Het ziet eruit als een horrorscène. Ik stuurde dit ook door op foto's naar mijn vriendinnen. En ze zeggen, nou wat is er nu gebeurd. Je voelt je gewoon niet veilig, het is vies bovendien. We zijn het huis uitgegaan met boterhamzakjes om onze handen.'

Poolse gastarbeiders 
Begin deze maand beklaagden de studenten zich al over de overlast die de voornamelijk Poolse gastarbeiders gaven. Zo zou er in het voormalige schoolgebouw veel gedronken en gestolen worden. Na het incident van zaterdagnacht is de spreekwoordelijke druppel voor veel de studenten bereikt.

'Niet geblunderd'
Stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud kwam vanwege de vechtpartij vandaag poolshoogte nemen. In het bestemmingsplan staat dat het pand bedoeld was voor jongerenhuisvesting, maar de rechter bepaalde elders in het land dat arbeidsmigranten daar ook onder kunnen vallen.

Dat besluit van de rechter had Baâdoud niet verwacht: 'Wij hebben hier niet geblunderd, we hebben hier gepionierd. Wij hebben ruimte gegeven om leegstand tegen te gaan. Een oud schoolgebouw, we hadden er ook voor kunnen kiezen om het schoolgebouw leeg te laten staan, dan hadden we waarschijnlijk andere problemen gehad.'

Beveiligingscamera's 
De Polen blijven voorlopig in het pand wonen. De studenten vinden het desondanks tijd dat ze vertrekken. 'Zeker, omdat het gewoon een kleine groep is die wel overlast veroorzaakt waardoor we ons niet meer veilig voelen', vindt Van Rijsse. 

De verhuurder van het pand laat weten dat de veroorzaker van de vechtpartij het pand is uitgezet. Vanwege het incident worden er binnenkort beveiligingscamera's opgehangen.