Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zware explosieven gebruikt bij plofkraken: 'Het zou wel eens een keer echt mis kunnen gaan'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 september 2016, 18.52 uur

Een groep Amsterdammers blijkt medeverantwoordelijk voor het toenemende aantal plofkraken in Nederland. De politie maakt zich zorgen, nu steeds vaker zware explosieven worden gebruikt.

Afgelopen vrijdag was het raak in het Gelderse Twello. De politie hield vijf verdachten aan, waarvan er drie uit of uit de buurt van Amsterdam komen. 

Lees ook: Amsterdammer aangehouden na plofkraak Twello

Duitsland
Voor de politie komt dit niet als een verrassing. 'We weten dat 150 a 200 personen zich hier mee bezig houden. Ook veel uit Amsterdam', zegt een woordvoerder van de landelijke eenheid. De groep uit Amsterdam zou samen met Utrechters verantwoordelijk zijn voor tientallen plofkraken. In 2011 vooral in Nederland, maar toen de banken hier beter werden beveiligd weken ze uit naar Duitsland.

Explosieven
Volgens misdaadjournalist Mick van Wely kwam dit omdat de automaten in Duitsland nog niet beveiligd waren: 'Echt een hoos aan plofkraken daar de afgelopen twee jaar. In Nederland was het op een gegeven moment nul. Sinds een halfjaar zie je weer een stijging.' Volgens van Wely gebruiken de daders nu veel zwaardere explosieven: 'Geen gasflesjes meer, maar echt explosieven. Semtex, dynamiet dat soort zaken.'

Grote buit
De politie maakt zich ernstige zorgen: 'Dat is gevaarlijk voor de omgeving, mensen die erboven wonen. Het zou wel eens een keer echt mis kunnen gaan.' De oplossing is nog niet zo makkelijk. Het lijkt nog altijd aantrekkelijk voor criminelen om een plofkraak te plegen.

De buit kan duizenden euro's zijn. 'Op exacte bedragen ga ik niet in. Het moet moeilijker worden voor de crimineel om erin te komen en als ze erin zijn moeten we zorgen dat het geldbedrag laag is', zegt de politiewoordvoerder.