Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Ivens: 'Handhaven op illegaal verhuur woonboten is een verademing voor de stad'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 13.06 uur

Het feit dat de gemeente nu ook op illegaal verhuur van woonboten kan handhaven is volgens wethouder Ivens een verademing voor de stad.

Gisteren maakte de wethouder bij een avond over wonen in Pakhuis de Zwijger bekend dat van de zestig gecontroleerde woonboten er 35 illegale hotels zijn. Ook is het totale aantal sluitingen van illegale hotels gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Lees ook: Ruim helft gecontroleerde woonboten gebruikt voor illegaal verhuur

Omdat voor woonboten andere wetten gelden, was handhaven lang ingewikkeld, en ontsprongen de schepen die regels overtraden de dans. Maar nu worden de woonboten dus hetzelfde behandeld als huizen op de wal. Een verademing voor de stad, zegt Ivens: 'Illegaal verhuurde woonboten sluiten zodat er weer gewoond kan worden.'

Lees ook: Kliklijn illegale verhuur weer geopend

Ivens maakte gisteravond ook de totale handhavingscijfers van de eerste helft van dit jaar bekend: 124. Als de gemeente in de tweede helft evenveel illegale hotels sluit, dan is de stijging in vergelijking met vorig jaar veertig procent. 

250 illegale hotels sluiten lijkt veel. Maar uit eigen cijfers van Airbnb blijkt dat zo'n 3500 van de 18.000 aangeboden adressen in de stad meer dan zestig dagen worden verhuurd, en dus illegaal zijn. De gemeente is nu in onderhandeling met Airbnb over inzage in de gegevens, maar nog onduidelijk is wanneer die gesprekken klaar moeten zijn. 'Die gesprekken voeren we', besluit Ivens.