Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Nieuw boek vertelt over heldendaden Betty Goudsmit

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 29 september 2016, 20.12 uur

Betty Goudsmid redde in de oorlog met gevaar voor eigen leven zeshonderd Joodse kinderen. Daar sprak ze vroeger nooit over, maar haar verhaal staat vanaf vandaag op papier.

Ze was kinderverzorgster bij de crèche tegenover de Hollandse Schouwburg en smokkelde met haar collega's de kinderen uit het gebouw. Inmiddels is ze 92 jaar, maar het verhaal van haar tijd bij de créche zit nog vers in het geheugen. 'Dan stond ik voor de deur en dan ging ik met de kinderen wandelen. En dan liepen we naar de Portugese Sjoel, om de hoek tegenover Artis. En dan liet ik ze daar achter'. 

Hun Joodse ouders zaten in de Schouwburg en werden afgevoerd naar de kampen. De Duitsers wilden echter geen geluid hebben van de kinderen, en dus werden ze naar Goudsmit gebracht. Dat was voor zo'n zeshonderd kinderen de redding. 'Ik heb met ze gedanst en gezongen. En zingen is een hele goede afleider voor verdriet, weet je', zegt Goudsmit.

Zwijgen
Tot vier jaar geleden praatte Betty niet over de oorlogstijd, maar op aandringen van haar kinderen heeft ze haar verhaal op laten schrijven. Het boek Betty, een Joods kinderverzorgster in verzet, ligt vanaf vandaag in de winkel.