Stad

Vanaf 2019 in Amsterdam: zo gaan nieuwe GVB-trams er uit zien

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 september 2016, 18.00 uur

GVB
GVB

Het GVB wil vanaf halverwege 2019 een flink aantal trams gaan vervangen. Vandaag liet de openbaar vervoerder voor het eerst zien hoe de nieuwe trams er uit komen te zien.

De gloednieuwe 15G trams worden gemaakt door de Spaanse fabrikant CAF. Het GVB gaat in ieder geval 63 nieuwe trams aanschaffen, met een optie tot nog eens 60 stuks. Deze voertuigen zullen de oudere modellen vervangen en zullen onder andere worden ingezet op de vernieuwde Amstelveenlijn. 

Zaken als kleur en inrichting van de trams staan nog niet helemaal vast. Wel is duidelijk dat er vijftig zit- en 125 staanplaatsen in de voertuigen zijn. De inrichting is echter modulair en kan dus aangepast worden aan veranderingen op bepaalde trajecten. 

92% recyclebaar
Hoewel de trams pas vanaf 2019 door de stad rijden kunnen reizigers volgend jaar al kennismaken met de modellen. Dan wordt er een zogenaamde 'mock-up', een model op ware grootte, getoond zodat geïnteresseerden de tram vast kunnen 'ervaren'. Verder worden de nieuwe trams zo duurzaam mogelijk gemaakt. 'De tram wordt zoveel mogelijk opgebouwd uit duurzame materialen en is voor circa 92% recyclebaar. De tram gaat bovendien zuinig om met energie,' aldus het GVB.