Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Verkeerspsycholoog: 'Uitzetten van verkeerslichten voor fietsers onverantwoord'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 september 2016, 21.18 uur

Het uitzetten van de verkeerslichten op het Alexanderplein is een slecht idee. Dat stelt verkeerspsycholoog Jos Vrieling. Om de doorstroming te verbeteren werden op het plein bij wijze van proef de stoplichten uitgezet. Dat bleek zo'n groot succes dat de proef tot eind november is verlengd. Volgens de gemeente is het aantal verkeersconflicten nauwelijks hoger dan wanneer de stoplichten aan staan.

'De fietsers hoeven wat minder te wachten op de verkeerslichten, maar er doen zich ook wel veel bijna-ongelukken voor. We zagen net zelfs een incident gebeuren', zo stelt Vrieling. 'Waar je hier vooral mee te maken hebt is subjectieve verkeersveiligheid. Hoe zit het met die beleving van de verkeersveiligheid.'

Lees ook: Gemeente zet stoplichten voor fietsers uit

Volgens Vrieling kijken verkeersdeelnemers op het plein juist minder goed uit, omdat op het plein alle verkeerstekens aanwezig zijn. Het systeem werkt hier volgens hem minder goed dan bij bijvoorbeeld een Shared Space. Hij pleit er dan ook voor om de stoplichten weer aan te zetten.

Vooralsnog lijken de meningen onder fietsers verdeeld te zijn als het gaat om het uitzetten van de verkeerslichten. 'Dit is wat mij betreft een heel goede beslissing.' Een ander: 'Op zich denk ik wel dat het goed werkt. 'Ik moet wel een kanttekening maken voor mijn kinderen, want die fietsen hier ook altijd langs. Ik weet niet of zij hiermee om zouden kunnen gaan.' 'Ik vind het geen goede zaak, het creëert een onveilige situatie', aldus een ander.